Warmtepomp airco's

Airconditioners zouden in ons klimaat overbodig en zelfs ecologisch onverantwoord zijn.


Als je weet dat -ondanks ons voortdurend geklaag over het weer- de voorbije voorjaars- en zomerperiodes gekenmerkt werden door warmer dan normaal weer met zwoele, onweerachtige piekdagen van boven de 30°C moet je die bewering toch even nuanceren:
1. Hoofdfunctie airconditioning
In de rubriek ‘techniek’ kan je lezen dat de hoofdfunctie van airconditioning in onze contreien -tot nader order- vooral luchtontvochtiging –om de zwoele en klamme lucht op te slorpen- en luchtfiltering zijn.
De meer energieverbruikende koelfunctie is -tot nog toe- van ondergeschikt belang en dient enkel om tijdens die echt superhete dagen een aangenaam leefklimaat te genereren.  Op de manier waarop wij airconditioners gebruiken valt het met dat zogenaamd exorbitant hoge energieverbruik dus wel mee.
Alle voorspellingen doen bovendien vermoeden dat de warme periodes in de toekomst frekwenter en heviger zullen worden. Met die visie voor ogen zal airconditioning, in de nabije toekomst, voor wie een comfortable woon- en werkomgeving wil, zeker niet als overbodig bestempeld kunnen worden.
2. Koelgassen
Vanuit ecologisch standpunt leverde de sector in de voorbije jaren een grote inspanning om de ozon-schadelijke koelgassen uit te bannen.  Je kan hier meer lezen over de evolutie van de gebruikte gassen.
3. Verbruik - energielabel A

Voor wat het elektriciteitsverbruik betreft zijn bij de bekende merken doorgaans zelfs de eenvoudigste types voorzien van een energielabel ‘A’  De airconditioners die uitgerust zijn met een zogenaamde invertor compressor kunnen zelfs nog betere resultaten voorleggen!
Ook bij de goedkopere fabrikaten van minder bekende producenten moet je trouwens niet al te veel moeite doen om toestellen met een B-label in hun gamma aan te treffen.
Lees onze webpagina over het precieze verbruik van de verschillende apparaten.
4. Energiezuinig en rendabel verwarmen met warmtepomp airco's
Tot slot is het belangrijk te weten dat het merendeel van de airconditioners de dag van vandaag uitgerust zijn met een warmtepomp waardoor de toestellen niet enkel koelen maar ook efficiënt, energiezuinig en rendabel kunnen verwarmen.  Als je weet dat het apparaat op die manier ongeveer driekwart van het jaar ingezet kan worden verliest het argument van zogenaamde overbodigheid nog meer aan kracht!
Bij gebruik van een warmtepomp wordt het normale systeem van werken van een airco bij manier van spreken omgekeerd.  Daarom noemt men die warmtepomp airco’s ook wel omkeerbare airconditioners.
Verderbordurend op de algemene werkingstheorie van airconditioning kan je kort en eenvoudig samengevat zeggen dat bij een warmtepompsysteem de warmte die buiten ‘in overschot’ aanwezig is naar binnen getransporteerd wordt.  Er wordt geen warmte opgewekt maar enkel verplaatst!  Dat maakt de warmtepomp airco een erg energie-efficiënte manier van verwarmen.
Om een voorbeeld te geven kan je de warmtepomp airconditioner die je voor de warme nachten in de slaapkamer liet (of zal laten) hangen ook dienen om op koude avonden (afhankelijk van het gekozen model tot zelfs bij negatieve buitentemperatuur!) die slaapkamer te gaan verwarmen.

Vooral in het tussenseizoen heb je overdag nog geen verwarming nodig maar kan je ’s avonds in de woon- en slaapkamer al wat extra warmte gebruiken.  In de woonkamer gebruiken de meeste mensen de kachel of inzethaard voor zulke situaties maar in de slaapkamer schakel je dan kort de airconditioner met warmtepomp in.
Op zo’n kille avond heb je, alles goed en wel beschouwd, eigenlijk maar warmte nodig in een tweetal kamers van het hele huis en zou het dus te gek zijn om je hele centrale verwarmingsinstallatie te moet opstarten want die CV zou bij manier van spreken je hele woning gaan verwarmen en nutteloos energie gaan verbruiken. Vanuit zulke situaties bekeken is de warmtepomp airco een zeer economisch alternatief voor onze traditionele manier van verwarmen met de centrale verwarming.
Warmtepomp airco’s zijn trouwens ook niet veel duurder (meer) in vergelijking met de modellen die enkel kunnen koelen.  Zichzelf respecterende fabrikanten bieden doorgaans enkel nog split-toestellen aan die zowel verwarmen als koelen.

Warmtepomp airco's

Warmtepomp airco's

Airconditioners zouden in ons klimaat overbodig en zelfs ecologisch onverantwoord zijn.


Lees meer...

Home nieuws

Wat vind u herkenbare symptomen van een moeilijk te beheersen klimaat in een gebouw.

Lees meer...
Copyright